Daar is de lente...

14/04/2021

...daar is de start van het broedseizoen!

In en rond de Waaslandhaven zijn er heel wat mooie natuurgebieden, goed voor uren wandelplezier. Maar wist je ook dat we daar samen met het Agentschap Natuur en Bos, Natuurpunt en het Havenbedrijf Antwerpen heel wat inspanningen leveren om het een geschikt leefgebied te houden voor de aanwezige dieren? Denk je er daarom tijdens jullie uitjes aan dat je kiest voor de aangelegde wandelpaden en je je hond steeds aangelijnd houdt in natuurgebieden? De andere aanwezige dieren zullen jullie dankbaar zijn!

Zo zijn er de grondbroeders, vogels die hun nest op de grond maken. Zij kunnen hun nest niet verdedigen en kennen het verschil niet tussen een brave loslopende hond of een vos die op jacht is. Ze zullen de plek vermijden en een eventueel nest en/of jongen voortijdig verlaten. Of een hond volgt zijn instinct en woelt zo’n nest om. En ook je hond even laten zwemmen in een waterpartij in een natuurgebied heeft een grotere impact op de vogels dan je zou vermoeden. Eenden, maar ook andere watervogels, schrikken ervan en zullen de plek vermijden. Er zullen daardoor ook minder vogels komen broeden tegenover op plaatsen waar geen honden komen.

Hou je daarom aan de regels die je terugvindt op de borden aan de ingang van een natuurgebied. Zo genieten jij, je hond én de andere aanwezige dieren van het gebied.

Naar boven