Eerste struiken aangeplant in groene zone Logistiek Park Waasland
13/12/2024 Economie Natuur Duurzaamheid
Op vrijdag 13 december plantten medewerkers van Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO), samen met afgevaardigden van ADPO, Tabaknatie, Agrityre, Aertssen Logistics, Altrad en Interwaas, de eerste van 300 inheemse struiken aan in de groenzone tussen de E34 en het bedrijventerrein. Vrijwilligers van Natuurpunt Waasland-kern Haven leidden alles in goede banen.
Groene inspanningen in lijn met de Green Deal
In 2018 sloot MLSO zich aan bij de Green Deal ‘bedrijven en biodiversiteit’ van de Vlaamse overheid, samen met meer dan 100 andere bedrijven. De aanleg van een natuurlijke groene omgeving past in deze ambitie. Het doel? Een toekomstgerichte en biodiverse zone creëren die niet alleen aantrekkelijk is voor voorbijgangers en medewerkers, maar ook voor fauna en flora.
Natuurpunt Waasland-kern Haven werkte samen met MLSO een groenplan uit voor maar liefst 29 hectare rond het Logistiek Park Waasland-fase West. Nu de voorbereidende werken in de zuidelijke zone zo goed als afgerond zijn, en met het plantseizoen in volle gang, was het vrijdag tijd om die zone haar nieuwe groene gezicht te geven.
Schaduw en beschutting voor schapen
De zuidelijke groenzone krijgt een open weidelandschap, dat onder andere zal dienen als wachtweide voor schapen. Deze dieren worden al enkele jaren ingezet in het havengebied voor het beheer van het ecologisch infrastructuurnetwerk.
"De struiken die we vandaag aanplantten, zoals hazelaar, sleedoorn en eglantier, bieden niet alleen beschutting en schaduw voor de schapen, maar dragen ook bij aan een gevarieerd landschap. Op termijn krijgt de hele groene rand rond het Logistiek Park Waasland-fase West het uitzicht van een wastine: een traditioneel landschap met gras, (doorn)struiken en bos zoals dat in Oost- en West-Vlaanderen voorkwam." - Boudewijn Vlegels, voorzitter MLSO.
Aanpassing aan klimaatverandering
Door de mengeling van inheemse soorten krijgt de aanwezige fauna en flora alle kansen op de site. In de zuidelijke zone wordt ook een nieuwe afwateringsgracht aangelegd. Deze gracht zal regenwater uit de omliggende landbouwgebieden ten zuiden van de E34 afvoeren en het gebied beter beschermen tegen droogte en wateroverlast.
"Met deze ingrepen versterken we niet alleen de biodiversiteit, maar maken we de zone ook robuuster voor de gevolgen van klimaatverandering." - Johan Baetens, projectcoördinator Antwerpse Haven Natuurlijker bij Natuurpunt Waasland-kern Haven.
Actieve recreatie in een groene omgeving
Naast de gracht wordt een onderhoudsweg aangelegd, die ook als wandel- en looppad ingericht zal worden. Zo biedt de groene rand ruimte voor ontspanning, zowel voor buurtbewoners als voor medewerkers van de bedrijven in het Logistiek Park Waasland.
Na de afronding van de zuidelijke zone, staat in 2025 de westelijke zone, vlak naast de N451, op de planning.
Burenoverleg
Het burenoverleg in de zone Ketenislaan - Molenweg - Geslecht - Deurganckdok - Sint-Jansweg is momenteel het enige structurele burenoverleg voor bedrijven in de Waaslandhaven. Het is...
Natuur in en rond de Waaslandhaven: het ecologisch infrastructuurnetwerk
Het havengebied is een complex gebied. Door de ligging aan de Schelde en door de opgespoten terreinen is het havengebied ook de thuishaven van een groot aantal vogelsoorten, planten en andere dieren....
Ecologische buffer Logistiek Park Waasland
Op 20 september 2018 ondertekende Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) tezamen met meer dan 100 andere bedrijven de Green Deal bedrijven en biodiversiteit van de Vlaamse overheid. Voor MLSO...