Logigrid: Duurzaam energiebeheer in het Logistiek Park Waasland

20/05/2020

Terwijl het Logistiek Park Waasland - fase West zijn definitieve vorm krijgt, bekijkt MLSO samen met zijn concessionarissen hoe het Logistiek Park duurzaam beheerd kan worden, onder andere via bedrijventerreinmanagement. Naast een gemeenschappelijke wadi, een gemeenschappelijk waterinfiltratiesysteem en ecologisch groenbeheer van de buffers, staat ook duurzaam energiebeleid hoog op de agenda. Hoe kunnen bedrijven elkaar versterken en hoe kunnen ze samenwerken rond energie? Het antwoord op die vragen zocht en vond MLSO bij een aantal partners zoals VIL en Flux50.

Met hun project Logigrid bekijken zij hoe bedrijven in de logistieke sector kunnen samenwerken om hun energieverbruik, de opwekking en de opslag ervan efficiënt te laten verlopen. Hiervoor maken ze gebruik van de Smart Microgrid technologie. Het pilootproject dat nu in het Logistiek Park Waasland - fase West gedurende één jaar plaatsvindt, zal aantonen hoe een Smart Microgrid kan werken in een logistieke zone. Het is de bedoeling om ook op andere bedrijventerreinen met de bevindingen uit dit pilootproject aan de slag te gaan.

Alle vijf de bedrijven binnen het Logistiek Park Waasland - fase West nemen deel aan het proefproject: Metalon, Aertssen Logistics NV, Agrityre, ADPO en Tabaknatie. Daarnaast zijn ook Wind aan de Stroom en Luiknatie partners.

Naar boven