Nieuwe podcast: De Steentijd in het Waasland

22/05/2024

Wie langs de Verrebroekstraat (N451) komt, heeft het kunstwerk BAKEN aan de rand van het Logistiek Park Waasland al wel gezien. Maar ken je ook het verhaal erachter? En wist je dat eigenlijk het hele Waasland bij uitstek interessant is voor steentijdonderzoek? In 'De steentijd in het Waasland', een gloednieuwe podcastreeks van Erfpunt ontdek je er alles over.


Even terugblikken naar 2013-2014: voor de werken aan het Logistiek Park Waasland konden starten, werd in het kader van het Archeologiedecreet een archeologische prospectie uitgevoerd. Daaruit bleek dat ongeveer 25 hectare van het terrein waar vandaag Logistiek Park Waasland-fase West is, een belangrijke steentijdvindplaats vormde. Uit de opgravingen die daarna uitgevoerd werden, bleek de site zelfs een van de grootste Vlaamse steentijdvindplaatsen. Om de herinnering aan de site, de opgravingen en de vondsten tastbaar te houden liet MLSO een kunstwerk maken. Dat werd BAKEN. Kunstenaarsduo Niko Van Stichel en Lut Vandebos verwerkten input van buurtbewoners in hun ontwerp, en sinds eind 2020 vormt het een waar landmark langs de Verrebroekstraat. Het verhaal achter de opgravingen en BAKEN ontdek je hier.

Maar niet alleen in het Logistiek Park Waasland werden steentijdvondsten gedaan. Verspreid in het Waasland bleken verschillende interessante steentijdvindplaatsen te liggen. Erfpunt ontwikkelde er een driedelige podcastreeks over en lanceert deze naar aanleiding van de Archeologiedagen op 24, 25 en 26 mei. Gastvrouw Chloé Van Elsen verkent samen met experts en 'keien in de steentijd' Philippe Crombé en Dimitri Teetaert (UGent) de prehistorie. 

In de eerste aflevering keer je terug naar het paleolithicum, de tijd van de neanderthalers en onze vroegste voorouders. De tweede aflevering focust op de evolutie van jager-verzamelaars tot sedentaire landbouwers in het neolithicum, en de rol die andere volkeren daarin speelden. In de derde aflevering ten slotte wordt de werkwijze van de gepassioneerde Wase archeologen onder de loep genomen. Wat voor sites zijn er te vinden, hoe worden ze onderzocht, en welke verhalen vertellen ze ons over het leven van de prehistorische mens?

Laat je meevoeren door deze boeiende podcast en ontdek niet alleen fascinerende inzichten over het verleden, maar ook waardevolle lessen voor het heden en de toekomst!

Je kan de volledige reeks beluisteren via de website van Erfpunt, of via Spotify of Apple Podcasts.

Naar boven