En de winnaar van de Sustainable Port Award 2023 is...

... Victrol! Het project 'CCUS Shipping: CO2 vervoeren' werd door de eindjury tot winnaar bekroond. De beslissende factor was de mate van vernieuwing, samenwerking én de vooruitstrevende toekomstvisie die met het project gepaard gaat. Victrol was een van de vier finalisten die kans maakten op de tweejaarlijkse award die Port of Antwerp-Bruges, Alfaport Voka, APZI-Voka en Maatschappij Linkerscheldeoever uitreiken. De award wil duurzame projecten in het havengebied extra in de kijker zetten.

Vloeibaar CO2 vervoeren

Victrol is een familiebedrijf in de haven van Antwerpen. Het bedrijf vervoert olie, chemische producten en gas over water en transporteert en bunkert brandstoffen. Met het project 'CCUS Shipping: CO2 vervoeren' wil Victrol het afgevangen en vloeibaar gemaakte CO2 van industriële bedrijven vervoeren naar opslagplaatsen in internationale zeehavens. Daarvoor ontwikkelt het bedrijf nieuwe schepen om in te zetten op de binnenwateren. Vanuit bijvoorbeeld de haven van Antwerpen-Zeebrugge gaat het vloeibare CO2 dan naar zeeschepen of internationale pijpleidingen om permanent te worden opgeslagen in bijvoorbeeld lege gasvelden. Op langere termijn zal het ook kunnen worden hergebruikt als circulaire bouwsteen voor chemische producten, zoals bijvoorbeeld bij de productie van methanol.

Miranda Maes, general manager Victrol: "Dankzij onze klantrelaties met grote energiebedrijven weten we dat de markt vragende partij is voor deze nieuwe infrastructuur. Verschillende bedrijven hebben net hun subsidieaanvragen ingediend voor carbon Capture-initiatieven. Daarvoor hebben ze infrastructuur nodig en die kunnen wij leveren. We hebben bij onze klanten de voorbije jaren een sterke naam opgebouwd met onze gerichte focus op veiligheid en kwaliteit. Zo bouwden we destijds het eerste binnenlandse lng-bunkerschip van Europa. Dat is zeker niet onopgemerkt voorbijgegaan. Een speciaal CO2-binnenvaartschip past naadloos binnen onze verdere ambities, zeker om niet voor de hand liggende industriële locaties met elkaar te verbinden. Zo kunnen we het vloeibare CO2 snel, veilig en efficiënt transporteren via de binnenwateren, zoals dat gebeurt voor zowat alle conventionele goederen."

Sustainable Port Award 2023

Port of Antwerp-Bruges is de economische motor van Vlaanderen. Die motor willen de verschillende initiatiefnemers duurzaam maken. Zo genieten ook de volgende generaties van de welvaart en vele jobs die de haven creëert. Daarom zetten we in op duurzame groei, waarbij economie, klimaat en mens centraal staan. Om die ambitie kracht bij te zetten en de initiatieven van de vele havenbedrijven hierin in de kijker te zetten, reiken Port of Antwerp-Bruges, Alfaport Voka, APZI-Voka en Maatschappij Linkerscheldeoever om de twee jaar de Sustainable Port Award uit, vroeger bekend als de Sustainability Award.


Victrol is het vierde bedrijf dat een Sustainable Port Award ontvangt. BASF, CMB en Ecluse gingen hen voor.

In totaal werden 20 duurzame projecten uit Zeebrugge en Antwerpen geselecteerd voor de Sustainable Port Award 2023. De projecten van Boluda Towage, ICO en TotalEnergies waren de andere finalisten die net naast de award grepen.

Hier vind je meer informatie over de Sustainable Port Award en hoe we inzetten op duurzame projecten in de Waaslandhaven.

BAKEN - een landmark voor het Logistiek Park Waasland

Communicatie

Aan de rand van het Logistiek Park Waasland-fase West, op de grens tussen het havengebied en de polders, vind je sinds kort BAKEN. Dit kunstwerk van de hand van Niko Van Stichel en Lut Vandebos...

Lees meer…

Projectoproep: corridor shuttles / terminal-hub shuttles - dien nog tot 3 november jouw voorstel in

Duurzaamheid

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid, Lantis en de havenbedrijven Port of Antwerp-Bruges en North Sea Port zetten in op de bereikbaarheid van de Vlaamse zeehavens. Om...

Lees meer…

Oost-Vlaamse impactweek: bezoek CAPTURE op 6 oktober

Economie Duurzaamheid

Van maandag 2 tot en met vrijdag 6 oktober is er opnieuw de Oost-Vlaamse impactweek rond circulair en sociaal ondernemen. Bedrijven en organisaties delen hun ervaringen en goede voorbeelden,...

Lees meer…

Naar boven