Inzetten op duurzaamheid als bedrijf


Hier vind je een aantal opties om als bedrijf zelf aan de slag te gaan rond duurzaamheid.

Duurzaamheidsrapportering voor bedrijven

Op donderdag 10 november 2022 keurde het Europees Parlement de Corporate Sustainability Reporting Directive goed. Concreet betekent dit dat vanaf 2025 de eerste bedrijven over hun duurzaamheidsgegevens uitgebreider zullen moeten rapporteren (over 2024). Lees hier meer over deze beslissing. Op maandag 31 juli 2023 nam de Europese Commissie de European Sustainability Reporting Standards aan. Deze standaarden bepalen hoe de duurzaamheidsrapportering van bedrijven er in de toekomst zal moeten uitzien. Lees hier meer over deze beslissing.

Tijdens de Staat van de Waaslandhaven van 25 mei 2023 gaven Maarten Libeer (adviseur internationaal ondernemen bij VOKA) en Yasmine Issaoui (studente KDG Hogeschool en stagiaire duurzame opdrachten bij MLSO) een toelichting over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Herbekijk de opname hieronder.

Subsidie-oproepen provincie Oost-Vlaanderen

Provincie Oost-Vlaanderen lanceert regelmatig subsidie-oproepen ter ondersteuning van innovatieve projecten. We zetten ze hieronder op een rijtje:

  • Circulaire ketenprojecten: uitvoering van concrete projecten die bijdragen aan de realisatie van circulaire economie in Oost-Vlaanderen. Wordt jouw project geselecteerd, dan kan je een beroep doen op een subsidie van maximaal 25.000 euro. Aanvragen kunnen ingediend worden tot 30 september van het jaar voorafgaand waarin het project plaatsvindt. Info, voorwaarden en aanvraagdocumenten;

Waasland Klimaatland (Interwaas)

Wil je als bedrijf meehelpen aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen en bovendien besparen op je energiefactuur? Waasland Klimaatland (Interwaas) biedt een volledig traject om je als bedrijf te begeleiden richting een efficiënter en schoner energieverbruik. In een eerste fase wordt een energiescan uitgevoerd, waarna je samen met een energiecoach aan de slag gaat met een voor jouw bedrijf passende set van maatregelen.

Gratis waterscan voor KMO's (VLAIO)

KMO's met een minimaal waterverbruik van 500m3 kunnen een gratis waterscan laten uitvoeren. Deze nieuwe waterscan stelt een waterbalansschema op en geeft ook suggesties voor waterbesparing. VLAIO en kenniscentrum VAKWA staan samen in voor het beheer en de kwaliteit van deze scans. Meer info over de waterscan.

Groenblauwpeil

Vanaf nu kunnen bedrijven, overheden en professionelen uit de bouw- en tuinsector die de klimaatbestendigheid van hun perceel of project willen meten, ook terecht op het online instrument 'groenblauwpeil'. Het groenblauwpeil geeft aanbevelingen om gebouwen, parkeerplaatsen, infrastructuur en bijbehorende (openbare) ruimte klimaatbestendig te maken. Ontdek het instrument!

VLAIO ecologiesteun: subsidies voor groene en energie-efficiënte investeringen

Wil jouw bedrijf stappen zetten om te vergroenen en/of energie te besparen? VLAIO biedt verschillende vormen van subsidies aan én je kan ook je plannen aftoetsen bij een VLAIO-bedrijfsadviseur. Lees er hier meer over.

Net-Zero Industry Act (NZIA)

Op 6 februari 2024 sloten de Raad en het Europees Parlement een voorlopig politiek akkoord over de verordening voor een nettonulindustrie (Net-Zero Industry Act, kortweg NZIA). De NZIA is een centraal onderdeel van het Green Deal Industrial Plan, met de bedoeling om het concurrentievermogen en de veerkracht van de Europese industrie te vergroten en het scheppen van groene, hoogwaardige jobs te ondersteunen. Hier lees je meer over wat NZIA nu juist inhoudt

Projectoproep: laadoplossingen elektrische vrachtwagens

De Vlaamse overheid lanceert opnieuw een projectoproep voor (semi)publieke laadinfrastructuur voor zware elektrische vrachtwagens. De oproep richt zich specifiek op innovatieve laadoplossingen, op zichzelf staande private en (semi)publieke laadsystemen en innovatieve software. Er is een totaalbudget van 3 miljoen euro voorzien. Studie-, overhead-, exploitatie- en operationele kosten komen niet in aanmerking. Geïnteresseerden kunnen ten laatste tegen 30 april 2024 een projectvoorstel indienen. Hier vind je alle info over welke projecten juist in aanmerking komen, hoe de procedure verloopt en hoe je een dossier kan indienen.

MLSO ondertekent mee Klimaatcontract voor Antwerpse Linkeroever

Communicatie Duurzaamheid

De Stad Antwerpen wil van de wijk Linkeroever een klimaatneutrale stadswijk maken tegen 2030. Om die doelstelling te halen werd een klimaatcontract opgesteld. Ook Maatschappij Linkerscheldeoever...

Lees meer…

Inzetten op duurzaamheid

Duurzaamheid

De haven van Antwerpen wil een voortrekkersrol opnemen inzake duurzaamheid. MLSO, Port of Antwerp-Bruges en Alfaport Voka zetten zich hier, tezamen met de ganse havengemeenschap, gezamenlijk...

Lees meer…

Logigrid

Economie Energie Duurzaamheid

Logistiek Park Waasland werd eind 2019 geselecteerd voor het proefproject Logigrid van VIL en Flux50. Logigrid onderzoekt hoe Smart Microgrids kunnen bijdragen tot de elektrificatie van de Vlaamse...

Lees meer…

Naar boven